Navigácia

  • Návšteva galérie

    23.4.2024 naši žiaci 1. stupňa navštívili Galériu Mikuláša Klimčáka v Ľutine. V nej prebieha výstava 66 veľkoformátových fotografií. Návštevníkom tak boli predstavené najdôležitejšie okamihy z návštevy Sv. Otca Františka na Slovensku v roku 2021.

  • Kamaráti a my

    V spolupráci s centrom poradenstva a prevencie  s Mgr. Máriou Jeleňákovou – sociálny pedagóg,  sa konal workshop a beseda na tému – Kamaráti a my. Bola to preventívna aktivita pre žiakov, druhákov. Rozprávali sa o význame kamarátstva a o správaní sa kamarátov k sebe.

  • Svetový deň vtáctva

    Prvý apríl sa zvykne spájať so žartmi, ale my si pripomíname aj Svetový deň vtáctva. Práve v apríli k nám prilieta najviac sťahovavých vtákov. K oslave Svetového dňa vtáctva sme sa pridali aj my. Žiaci prvého stupňa a špeciálnych tried spoznávali  rôznymi aktivitami vtáky, ich životné prostredie i spôsob života. Započúvali sa do  vtáčieho spevu zo zvukového záznamu a  získané vedomosti si overili vo viacerých súťažiach. Všetci zúčastnení boli odmenení sladkou medailou i malými vecnými cenami a najúspešnejší, družstvo „Bocianov“ z 2. A,  aj diplomami. Veríme, že budeme v prírode pozornejší, opatrnejší a citlivejší voči našim operencom, ktorí nám svojim  spevom a vzhľadom nielen skrášľujú prírodu, ale sú aj jej dôležitou súčasťou na vytváranie rovnováhy.

  • Hviezdoslavov Kubín

    Hviezdoslavov Kubín je celoslovenská súťaž v umeleckom prednese. Svoj talent ukázali aj naši žiaci z 1. a 2. stupňa, ktorí recitovali rôzne básne. Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a prajeme, aby nestratili záujem o literatúru.

  • Dúha - výtvarná súťaž

    Vedieť sa vyjadriť  ceruzou, farbami, štetcom  je jedna z obľúbených činností našich žiakov. Ich práce sú často prekvapujúco krásne a preto najlepšie z nich zasielame aj do celoslovenskej súťaže „Dúha“, aby prispeli svojou kvapkou do mora výtvarnej tvorby slovenských škôl. Autorom zaslaných prác ďakujeme a prajeme veľa inšpirácie do ďalšej  tvorby (viď.fotogalériu).

  • Marec - mesiac kníh

    Mesiac marec bol venovaný knihám. Aj k našim žiakom putovali zo školskej knižnice knihy do tried. Žiaci sa tak oboznámili so svetom kúzelných rozprávok, hľadali rozprávkových hrdinov a vypočuli si kúzelné čítanie. Knihy ostali deťom v triedach, aby mohli čítať aj ďalšie príbehy. 

  • Oznam o udelení riaditeľského voľna

    Riaditeľ ZŠ v Ľutine v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský  zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa §150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

    udeľuje žiakom základnej školy riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov

    v deň: 27. marca 2024 (streda).

    Školské vyučovanie začne dňa 3. apríla 2024 podľa rozvrhu hodín.

     

                               Prajeme vám pokojné prežitie veľkonočných sviatkov.

                                                                                                                     kolektív zamestnancov

  • Pečenie veľkonočného barančeka

    Keďže Veľká noc je už za dverami, rozhodli sme sa upiecť veľkonočného barančeka a zajačikov. Deti si najprv prečítali postup, pripravili ingrediencie a spolu s pani učiteľkami sa pustili do pečenia. Baranček a zajačiky sa nám perfektne podarili. Pochutnali si nielen deti, ale aj celý učiteľský zbor. 

  • „Ponožková výzva“

    Vo štvrtok 21. marca sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Akciou „Ponožková výzva“ sme v našej škole vyjadrili sympatie a podporu ľuďom s Dawnovým syndrónom. Tá je spojená s obutím ponožiek rôznych farieb. Týmto spôsobom sme chceli pripomenúť, že títo ľudia nemajú stáť na okraji spoločnosti, ale majú byť jej súčasťou.

    Tento symbolický dátum je odvodený z číslic 3 a 21, pretože pri diagnóze Downovho syndrómu ide o trizómiu 21. chromozómu. Pretože chromozóm má tvar ponožky, rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu. 

  • Deň otvorených dverí

    SRDEČNE VÁS POZÝVAME 

  • Cesta k emocionálnej zrelosti

    Naši žiaci deviateho ročníka sa zúčastnili programu Moja cesta - Cesta k emocionálnej zrelosti. Pracovali v skupinách. Spomínali na detstvo, zistili či sú závislí od rodičov - osamostatňovanie. Riešili konflikty, zisťovali, ako je byť v koži inej osoby. Predstavovali si vlastnú budúcnosť - odkiaľ idem a kam smerujem. Zisťovali, že sa môžeme učiť aj od iných, čo bolo veľkým prínosom.

  • Spoločenstvo včiel a mravcov

    Je známe, že hry prinášajú potešenie a vyvolávajú túžbu komunikovať. Preto sme sa na hodinách Prvouky prostredníctvom hrania rolí učili o živočíšnych spoločenstvách.  Touto formou si  žiaci upevnili vedomosti, rozvíjali slovnú zásobu a uvedomovali si konanie jednotlivých postáv-živočíchov. Hranie rolí na rozdiel od scénky nemalo vopred pripravený scenár. Žiakom bola iba zadaná situácia a úlohy, ktoré mali zahrať. Atmosféru rolí dotvárali kostýmy, ktoré si žiaci dotvorili na hodinách výtvarnej výchovy.

  • Burza informácií

    Žiaci 8. a 9. ročníka sa presunuli od teoretických možností k aktuálnym ponukám stredných škôl a pracovným príležitostiam, ktoré ponúka štúdium na ich škole. Spoločne navštívili Burzu informácií stredných škôl a zamestnávateľských organizácií v MsKS v Sabinove. Mali možnosť vypočuť si, čo štúdium na danej škole ponúka, v akých odboroch je možné študovať, vidieť odborné ukážky práce študentov a dokonca mali možnosť zúčastniť sa ako dobrovoľníci merania cukru a tlaku na zdravotníckej škole, poslúžiť ako modelky na sprostredkovanie vizáže alebo ochutnať rôzne nápoje a jedlá strednej školy, ktorá sa zaoberá gastronómiou.

  • sv. Valentín

    Zaujímavosti o sviatku sv. Valentína

    Určite ste už počuli, ako vznikla legenda o sviatku zaľúbených. Kňaz Valentíno sobášil rímskych vojakov napriek zákazu cisára Claudia II., ktorý dal neposlušného kňaza najprv mučiť a 14. februára 296 sťať.

    Valentín však ani vo väzení neprestával v bohumilej činnosti a liečil chorých kresťanov. Medzi nimi bola aj dcéra žalárnika. Uzdravil ju a do krásneho dievčaťa sa údajne zamiloval. Pred smrťou jej poslal list s podpisom „Tvoj Valentín.“

    Valentín je patrónom zaľúbených, ale aj epileptikov (sám vraj trpel epilepsiou), cestovateľov, mladých ľudí a včelárov.

  • Planetárium

    Žiaci 2. až 9. ročníka opustili školské lavice a presunuli sa do Hvezdárne a planetária v Prešove. V prvej časti exkurzie mohli vidieť film o slnečnej sústave, planétach a kométach. Po teoretickej časti sa presunuli do planetária, kde ponorení do tmy bližšie spoznávali nočnú oblohu. Žiakom boli predstavené a ukázané vzdialené hviezdy našich zemepisných šírok, ale aj súhvezdia z oblasti rovníka a pólov, ktoré u nás pozorovať nedokážeme.

  • DOD v Lipanoch

    Gymnázium Lipany dňa 30.januára 2024 zorganizovalo deň otvorených dverí, ktorého sa zúčastnila aj naša škola. V mestskej galérii sme si pozreli jazykové predstavenie o Známych - neznámych tradíciách a v telocvični školy sme veľtrhovou formou ochutnali z bohatých aktivít školy, či už astronomické pozorovania, pokusy v chémii a fyzike, podnikateľské aktivity, projekty zelenej školy, exkurzie v Paríži a Barcelone. Bolo to veľmi príjemne dopoludnie spojené s rôznymi aktivitami a zážitkami. Ďakujeme za milé prijatie.

  • Stretnutie žiackeho parlamentu

    Zástupcovia tried sa štvrťročne stretávajú v knižnici školy. Na posledné stretnutie prijali pozvanie pán riaditeľ Mgr. Sciranka a pán zástupca Mgr. Adamečko. Prehodnotili sa tieto body: hmotná núdza žiakov našej školy, lyžiarsky kurz, dezinfekcia celej školy,  zakúpenie aplikácie  Smart Books. V diskusii sa doplnili ďalšie otázky našich žiakov.

  • Fašiangové posedenie

    V deň odovzdávania polročných vysvedčení sme si urobili v triedach fašiangové posedenie. Nechýbala dobrá nálada, hudba, bábovka a vynikajúce šišky.

  • Lyžiarsky výcvik

    Aj v tomto školskom roku  škola  organizovala lyžiarsky výcvik v nenáročnom rekreačnom stredisku Dedinky. Cieľom výcviku bolo umožniť žiakom hlbšie si osvojiť základy lyžiarskeho športu a tak  vytvárať predpoklady pre ich trvalý vzťah k tejto športovej činnosti. Veríme, že pohyb v zimnej prírode zanechal nezabudnuteľné estetické zážitky a nemalou mierou  prispel k vytvoreniu duševnej pohody a životného optimizmu našich žiakov.

  • Osveta „Čisté telo“

    Na našej škole prebehla osveta „Čisté telo“ , ktorá bola zrealizovaná v spolupráci s DM drogériou. Hlavným cieľom tohto projektu, zameraného na hygienu, bolo zlepšenie celkovej starostlivosti o čistotu a zdravie tela u jednotlivcov.  V rámci praktických aktivít mali deti možnosť vidieť prevedenie starostlivosti o hygienu tela aplikovateľného v ich domácich podmienkach. Deti mali možnosť si niektoré aktivity aj vyskúšať. Získavané zručnosti boli zamerané na správne používanie WC, umývanie rúk, hygienu celého tela, starostlivosť o vlasy a ústnu hygienu. V závere realizácie osvety prebehli aktivity na upevnenie nadobudnutých vedomostí vo forme kvízu a tvorivých ukážok. Každé dieťa si domov odnieslo balíček s hygienickými pomôckami, ktoré bude naďalej využívať v domácom prostredí.                                                                                                                         

    Spoločnosti DM drogéria veľmi pekne ďakujeme za poskytnuté produkty, ktoré pomôžu deťom a ich rodinám zo sociálne znevýhodneného prostredia.

    ĎAKUJEME

strana:

Aktuality

Kontakt

  • Základná škola
    Ľutina 4
    082 57 Ľutina
  • 0905 966 403 - Mgr. Ján Sciranka, riaditeľ školy
    0917 476 292 - Mgr. Marek Adamečko, zástupca rš


    Úradné hodiny - vedenie školy:
    Po: 13:00 - 15:00
    Ut: 13:00 - 15:00
    St: 10:00 - 15:00
    Št: 8:00 - 15:00

    Úradné hodiny - hospodársko-správny úsek
    Po, Ut, St, Št: 8:00 - 14:00

    Konzultačné hodiny pre rodičov:
    Prvá streda v mesiaci od 8,00 - 13,00 hod.

    e-mail školy: skola@zslutina.sk

Fotogaléria